Imaginați-vă cum ar fi vara fără să mâncăm o înghețată? Cum ar fi dacă zilnic ar trebui să mergem să cumpărăm alimente? Din cele mai vechi timpuri, oamenii au știut că alimentele pot rezista un timp mai îndelungat dacă sunt ținute „la rece”. Natura a oferit, în acest sens, numeroase soluții. Cine nu a ținut iarna, chiar și alimentele perisabile la păstrare, „afară”? Însă omul a fost nevoit să adapteze ceea ce a primit de la natură. Încă din secolul XVIII î.Hr., perșii au creat „ghețăriile”, în timp ce, în China, descoperirirle arheologice au indicat folosirea „depozitelor de gheață” în secolele X – XI î.Hr. În Roma antică, zăpada și gheața erau aduse din zonele alpine, depozitate în ocnițe acoperite cu paie și apoi vândute cu bani buni. O astfel de „ghețărie” a fost descoperită în faimoasa vilă a împăratului Hadrian, de la Tivoli. Ca să nu mai spunem de beciurile și pivnițele răcoroase, pe care le întâlnim în toate timpurile și în toate locurile, în care se depozitau / depozitează, nu numai butoaiele și sticlele cu băutură, ci și alimente de tot felul.
Consumarea băuturilor reci era la modă în Europa secolelor XVI – XVIII, mai ales în Spania, Italia și Franța. Francezii foloseau pentru răcirea vinurilor și lichiorurilor următoarea metodă: sticlele, cu gât lung, erau băgate în recipiente cu apă în care fusese dizolvat salpetru, substanță care avea proprietatea de a scădea foarte mult temperarura. Congelarea artificială a fost demonstrată pentru prima dată în anul 1748, la Universitatea din Glasgow, de către profesorul William Cullen. Evoluția tehnică și teoretică a frigiderului este legată de un număr mare de persoane. Oliver Evans, Michael Faraday, Jacob Perkins, James Harrison, Edmond Carre, William Thomson, James Prescott, John Gorie sunt doar o parte dintre acestea. În 1873, Carl von Linde a construit, la München, primul compresor frigorific practic / portabil, pentru ca, în 1876, să breveteze principiul de bază al funcționării frigiderului, prin comprimarea și decomprimarea gazelor. Lucrurile au evoluat apoi în ritm alert: în 1913, Fred W. Wolf a inventat primul frigider electric, iar în 1916 Nathaniel B. Walles și Alfred Mellowes au inventat frigiderul cu congelator inclus. Marile companii au simțit potențialul comercial al noului aparat, așa cum a fost General Motors care a creat compania „Frigidaire”. Exemplul lor a fost urmat repede de multe alte companii, astfel că la 1920 existau pe piață peste 200 de modele de frigidere. Astăzi se pot număra cu miile.
Mihai B., Cornel I.