Autor: Călin Hentea.
Definiții. a. Fost sistem politic din Africa de Sud în care doar oamenii de rasă albă aveau totalitatea drepturilor politice, iar ceilalți, îndeosebi cei negri erau forțați să trăiască separat de cei albi, să meargă la școli separate, etc. (Wehmeier, 2000, p. 46). b. Potrivit Art. 1 din Convenția internațională referitoare la reprimarea și pedepsirea crimei de aparheid adoptată de ONU în 1973 apartheit-ul reprezintă acele acte inumane comise în scopul stabilirii și menținerii dominației și opresiunii sistematice a unui grup rasial asupra altor grupuri rasiale.
Istoric. Sistemul de discriminare și separare rasială a funcționat în Africa de Sud (proclamată republică și retrasă din Commonwealth în 1961) din 1948 până la abolirea sa la începutul anilor 90. De aceea, conceptul de apartheid este legat în percepția publică aproape exclusiv de ceea ce s-a întâmplat în Africa de Sud. Despre discriminări rasiale asemănătoare chiar dacă nu atât de evident susținute juridic și oficial, se poate vorbi și în cazul kurzilor, tamililor, sudanezilor din sud și alor grupuri de indigeni (Gutman, 1999, p. 27). După ce apartheidul a fost declarat de ONU în 1973 drept ”crimă împotriva umanității”, iar apoi a fost etichetat de Protocolul I la Convențiile de la Geneva drept ”crimă de război”, în 1996 Comisia de drept internațional a ONU a stabilit drept crimă împotriva umanității și ”discriminarea instituționalizată” (Gutman, 1999. p. 26). În Statele Unite discriminările și segregația rasiale practicate în unele state din Sud au fost abolite în anii 60 ca urmare a unor ample proteste organizate de Mișcarea pentru drepturi civile.
Conexiuni propagandistice. Apartheidul în special și discriminarea rasială în general au generat ample campanii de protest, cerându-se eliminarea lor. Aceste campanii au cuprins consistente elemente propagandistice, mai puțin minciuna grosieră, dar în mod cert s-a recurs la exagerarea realităților încriminate. Printre factorii care au determinat abolirea sistemului de apartheid în Africa de Sud a fost și presiunea cvasiunanimă a opiniei publice internaționale. Cu toate acestea, pe timpul Războiului Rece realitățile apartheit-ului au fost exploatate tendențios de propaganda Moscovei – preluată și de cea a statelor satelite, inclusiv de România ceaușistă – drept dovezi indubitabile ale putreziciunii lumii capitaliste în care erau posibile și tolerate astfel de situații inumane, în contrast cu egalitarismul etnic și rasial proclamat oficial de sistemul socialist.
Foto: Ilustrație cartofilă franceză editată în 1991 pe fondul disoluției apartheit-ului din Africa de sud și victoriei mișcării conduse de Nelson Mandela.
*Bibliografia poate fi consultată la primul articol din serie („Dicționar politic: agitația”).