1 septembrie 1804. Este descoperit, de către astronomul german Karl L. Harding, unul dintre cei mai mari asteroizi, care a fost denumit Juno (după zeița Junona). Inițial a fost catalogat drept planetă, însă observațiile ulterioare au stabilit că este vorba de un asteroid.
2 septembrie 1649. Forţele papale ale lui Inocenţiu al X-lea ocupă şi distrug oraşul Castro. Cuceritorii au dărâmat chiar și bisericile din acest oraș, care nu a mai fost niciodată reconstruit.
3 septembrie 301. Retras în munți Apenini în urma persecuțiilor anticreștine ale lui Dioclețian, Sfântul Marinus din Rab pune bazele statului San Marino, cea mai veche republică din lume.
4 septembrie 1888. La Rochester (New York), George Eastman înregistrează compania şi marca Kodak, obţinând şi un patent pentru aparatul de fotografiat care folosea filmul (rola).
5 septembrie 1946. Se naște muzicianul Freddie Mercury, solistul și totodată liderul legendarei trupe rock „Queens”. Numele său adevărat era Farrokh Bulsara.
6 septembrie 1966. Hendrik Verwoerd (premierul Africii de Sud), considerat „părintele Apartheidului”, este înjunghiat mortal în timpul unei dezbateri parlamentare, la Cape Town . Atentatorul a fost mozambicanul Dimitri Tsafendas.
7 septembrie 1191. Bătălia de la Arsuf (cea de-a treia cruciadă): forțele cruciate conduse de Richard Inimă de Leu, regele Angliei, obțin victoria asupra celor musulmane, comandate de Saladin.
8 septembrie 1565. Sunt puse bazele celui mai vechi oraş locuit neîncetat şi, în același timp, cel mai vechi port din partea continentală a SUA: Sf. Augustin, în Florida. Întemeietor a fost conchistadorul spaniol Pedro Menendez de Aviles.
9 septembrie 1975. Jucătoarea de tenis Martina Navratilova (care a câstigat de-a lungul carierei nu mai puțin de 18 titluri de Mare Șlem), fuge din Cehoslovacia și cere azil politic în Statele Unite.
Bătălia de la Arsuf. Pedro Menendez de Aviles. Martina Navratilova.
10 septembrie 954. Regele Ludovic al IV-lea al Franței, supranumit Transmarinus (pentru că a stat mai mulți ani în Anglia), încetează din viață după o domnie de 18 ani (936 – 954).
11 septembrie 1297. Primului Război pentru Independenţa Scoţiei: englezii, conduși de John de Warenne, sunt învinși de scoţienii, comandați de William Wallace, în bătălia de la Stirling Bridge.
12 septembrie 1910. Un spectacol impresionant este pus în scenă pentru premierade la München a „Simfoniei a 8-a” a lui Gustav Mahler. Corul avea peste 850 de oameni, în timp ce orchestra număra 171 de instrumentişti.
Ludovic al VI-lea. Gustav Mahler. Zidul lui Hadrian.
13 septembrie 122. În Britannia începe construcția unei fortificații intrată în istorie sub numele de „Valul lui Hadrian” (la terminarea lucrărilor în anul 133, avea lungimea de 120 km).
14 septembrie 1960. Sunt puse bazele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) din care făceau parte: Iran, Irak, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Libia, Algeria, Nigeria, Angola, Venezuela şi Ecuador.
15 septembrie 668. Împăratul Bizanţului, Constans al II-lea (Constantin Pogonatos) este ucis la Siracuza, de către şambelanul său, în timp ce făcea baie. El domnise 27 de ani și fusese ultimul împărat care deținuse și funcția de consul roman.
16 septembrie 1498. Încetează din viaţă călugărul dominican Tomas de Torquemada, primul Inchizitor General al Spaniei. El a fost, totdată, și confesorul reginei Isabela I de Castilia.
Monedă din timpul împăratului Constans al II-lea. Tomas de Torquemada.
17 septembrie 1577. Se încheie pacea de la Bergerac, între regele Franţei, Henric al III-lea şi hughenoţi. Aceştia primea dreptul de a-şi practica religia în suburbiile unui singur oraş din fiecare district.
18 septembrie 1946. Boxerul Joe Louis, supranumit “Bombardierul Negru”, își apără cu succes titlul mondial în fața lui Tami Mauriello, pe care îl învinge prin KO, chiar în prima rundă.
19 septembrie 1356. Bătălia de la Poitiers (Războiul de 100 de ani): forțele engleze, conduse de Eduard “Prințul Negru”, obțin o strălucită victorie asupra celor franceze.
20 septembrie 1378. Începe Marea Schismă a Bisericii Catolice după ce, cardinalii întruniţi la Agnani, îl aleg în scaunul pontifical pe Robert de Geneva, sub numele de Clement al VII-lea, deși exista deja un papă la Roma (Urban al VI-lea).
21 septembrie 1937. Apare cartea „Hobbitul” (The Hobbit), a scriitorului britanic J.R.R. Tolkien, ce va fi vândută în peste 100 milioane exemplare. Tolkien este și autorul trilogiei „Stăpânul Inelelor”.
Joe Louis. J.R.R. Tolkien.
22 septembrie 1975. Sara Jane Moore încearcă să-l asasineze pe președintele american Gerald Ford, trăgând un foc de armă asupra acestuia. Tentativa a eșuat, iar Moore a fost condamnată la închisoare pe viață (eliberată condiționat în 2007).
23 septembrie 1846. Astronomii Le Verrier (Franţa) şi Adams (Marea Britanie) descoperă planeta Neptun. Este prima planetă în descoperirea căreia, calculele matematice precise au avut un rol mai important decât observaţiilor astronomice regulate.
24 septembrie 1501. Se naşte omul de știință italian Gerolamo Cardano. A scris peste 200 de lucrări în domenii variate, dar este cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale în matematică.
25 septembrie 1396. Otomanii conduşi de Baiazid obţin o mare victorie împotriva creştinilor în bătălia de la Nicopole (la care a luat parte și Mircea cel Bătrân). Aceasta este considerată ultima cruciadă a Evului Mediu.
26 septembrie 1810. Mareșalul francez Jules Baptiste Bernadotte este ales de Parlamentul suedez ca moștenitor al tronului Suediei. Domnia acestuia va începe în 1818, la moartea regelui Carol al XIII-lea.
27 septembrie 1854. Nava britanică „SS Arctic”, se scufundă în urma ciocnirii cu nava franceză „SS Vesta”, în zona coastei de est a Canadei. Acesta a fost primul accident cu urmări grave, din Oceanul Atlantic (peste 400 de victime).
28 septembrie 1961. Se consemnează sfârșitul Republicii Arabe Unite, în urma unei lovituri de stat care a avut loc la Damasc. Această entitate statală fusese creată în anul 1958, fiind formată din Siria și Egipt (ulterior și Yemen).
29 septembrie 48 î.H. Refugiat în Egipt, Pompei este ucis din ordinul faraonului Ptolemeu al XIII-lea, care a trimis apoi capul și inelul celui asasinat, marelui rival al acestuia, Iulius Caesar.
Carol al XIII-lea al Suediei. Wolfgang Amadeus Mozart.
30 septembrie 1791. „Flautul fermecat”, ultima operă compusă de Mozart, are premiera la Viena. Unul din rolurile principale a fost încredinţat cumnatei compozitorului, Josepha Hofer.