Cronologie. Aprilie

1 aprilie 1854. Charles Dickens începe publicarea, în foileton, a romanului „Hard Times”, în ziarul Household Words. Volumul complet a fost publicat în luna august a aceluiaşi an.

Charles Dickens

2 aprilie 1917. Jeannette Rankin, prima femeia din Camera Reprezentanţilor (de altfel şi prima femeie din Congresul SUA), depune jurământul. Ea a fost aleasă într-un colegiu din statul Montana.

Jeanette Rankin

3 aprilie 1077. Este înfiinţat Parlamentul ducatului Friuli (nord-estul Italiei), ce avea să funcţioneze până la începutul secolului XIX. S-a întrunit pentru ultima dată în 1805, după care a fost desfiinţat de Napoleon.

4 aprilie 1081. Alexios I Comnenul devine împărat al Bizanţului, luându-i locul lui Nikeforos al III-lea Botaneiates. Începea astfel dinastia Comnenilor, ai cărei reprezentanţi vor conduce Imperiul Bizantin mai bine de un secol.

5 aprilie 1772. Exploratorul olandez Jacob Roggeveen descoperă o insulă în Oceanul Pacific, pe care băştinaşii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va „boteza” Paasch Eyland („Insula Paştelui”).

Insula Paștelui

6 aprilie 402. Are loc bătălia de la Pollentia, dintre romani şi vizigoţi. Romanii, conduşi de generalul Stilicon, îi determină pe adversari să se retragă şi capturează familia liderului vizigot, Alaric.

7 aprilie 1945. Nava japoneză de război „Yamato”, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa, este scufundată de submarinele americane. „Yamato” a fost (şi a rămas) cea mai mare navă de război construită vreodată.

„Yamato”

8 aprilie 1859. Se naşte Edmund Husserl, filozof austriac, considerat părintele fenomenologiei. Opera sa principală a fost „Idei asupra unei fenomenologii pure şi asupra unei filosofii fenomenologice”.

9 aprilie 1413. Henric al V-lea este încoronat ca rege al Angliei. Va ocupa tronul timp de nouă ani, domnia fiindu-i marcată victoria de la Azincourt asupra francezilor, în timpul Războiului de 100 de ani.

Henric al V-lea

10 aprilie 1925. La editura Charles Scribner`s Sons este publicat romanul „Marele Gatsby”, de F. Scott Fitzgerald. Chiar dacă a fost adaptată imediat pentru teatru şi film, lucrarea a cunoscut succesul abia după republicarea ei, la 20 de ani de prima apariţie.

11 aprilie 1865. Abraham Lincoln ţine un discurs, în care vorbeşte despre dreptul la vot al negrilor. A fost ultima cuvântare publică a preşedintelui american, el fiind asasinat patru zile mai târziu.

Abraham Lincoln

12 aprilie 1204. În urma unui lung asediu, cruciaţii reuşesc să înfrângă rezistenţa bizantinilor şi să ocupe Constantinopolul. Oraşul a fost devastat şi jefuit, furiei invadatorilor căzând pradă și faimoasa Bibliotecă Imperială.

Eugene Delacroix, „Cucerirea Constantinopolului”

13 aprilie 1742. Oratoriul „Messiah”, una din cele mai cunoscute compoziţii ale lui Handel, are premiera la Dublin (în Irlanda). Compozitorul a făcut parte din orchestră şi a cântat la clavecin.

14 aprilie 1927. Prima maşină produsă la firma suedeză Volvo este lansată pe piaţă. Automobilul purta numele „Öppen Vagn 4 cylindrar” sau, pe scurt, ÖV4.

15 aprilie 1947. Jackie Robinson debutează la echipa de baseball Brooklyn Doodgers, fiind primul jucător de culoare care primea dreptul de joc în Liga Americană. Robinson este considerat unul din cei mai mari jucători de baseball din istorie.

Jackie Robinson

16 aprilie 1912. Harriet Quimby devine prima femeie care traversează Canalul Mânecii în zbor. Quimby fusese prima femeie din Statele Unite care a obţinut licenţa de pilot.

Harriet Quinby

17 aprilie 1492. Se semnează Capitulaţiile de la Santa Fe, dintre suveranii Spaniei şi Cristofor Columb. Acesta primea titlul de amiral,  demnităţile de vice-rege şi guvernator general al teritoriilor pe care le va descoperi precum şi 10% din bogăţiile găsite.

18 aprilie 1518. Bona Sforza este încoronată ca regină a Poloniei. Membră a puternicei familii Sforza, din Milano, ea obţinuse acest statut în urma căsătoriei cu regele Sigismund I, fiind cea de-a doua soţie a acestuia (după Barbara Zapolya).

Bona Sforza

19 aprilie 1933. Se naşte Jayne Mansfield, sex-simbol hollywoodian şi una din cele mai populare actriţe ale anilor `50. A murit pe 29 iunie 1967, într-un accident de maşină.

Jayne Mansfield

20 aprilie 1303. Prin bula „In supremae praeminentia dignitatis”, papa Bonifaciu al VIII-lea pune bazele Universităţii Sapienza din Roma. Aceata este cea mai mare şi cea mai veche universitate de stat din capitala Italiei.

21 aprilie 1792. Joaquim José da Silva Xavier, cunoscut şi sub numele de Tiradentes, liderul mişcării anti-portugheze din Brazilia, este executat. Ulterior, această zi a devenit sărbătoare naţională în „Ţara Cafelei”.

22 aprilie 1969. Englezul Robert Knox Johnston realizează, pentru prima dată în istorie, o călătorie solitară pe apă, fără oprire, în jurul globului. Performanţa a fost făcută cu ajutorul yahtului „Suhaili”.

23 aprilie 1660. Se încheie Tratatul de la Oliva, care punea capăt celui de-al Doilea Război Nordic. Semnatarii au fost: Leopold I de Habsburg, Frederick Wilhelm I de Brandemburg, Ioan al II-lea Cazimir şi cancelarul Magnus Gabriel de la Gardie (în numele lui Carol al IX-lea al Suediei, care era minor).

24 aprilie 1800. Preşedintele John Adams semnează un act prin care era alocată suma de 500 de dolari, în vederea achiziţionării de cărţi „pentru uzul Congresului”. Astfel, s-au pus bazele Bibiliotecii Congresului SUA.

Library of Congress

25 aprilie 1707. Războiul pentru succesiunea la tronul Spaniei: armatele franco – spaniole înving trupele alianţei formată din Portugalia, Anglia şi Provinciile Unite, în bătălia de la Almansa.

26 aprilie 1925. Mareşalul Paul von Hindenburg este ales preşedinte al Germaniei, în urma celui de-al doilea tur de scrutin. Învinsul său a fost Wilhelm Marx.

Paul von Hindenburg

27 aprilie 1667. Poetul John Milton, sărac şi orb, este nevoit să vândă drepturile de autor pentru poemul „Paradisul pierdut”. Suma primită: 10 lire sterline!

28 aprilie 1838. Se naşte Tobias Michael Carel Asser, jurist olandez ce a avut un rol major în formarea Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în anul 1911.

Tobias M.C. Asser

29 aprilie 1483. Insula Gran Canaria este cucerită de regatul Castiliei. Insula va juca un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei.

30 aprilie 1937. În Filipine are loc un plebiscit, referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbaţii care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept!